WELKOM OP DE WITTEKATJES WEBSITE VAN DE FAMILIE MOERMAN
 
Dag 4. Maandag 30 september. Van Ajloun naar Madaba.
Weer een typisch Arabisch ontbijt : "Syrisch" brood, olijven, witte kaas, yoghourt, confituur, tomaten en komkommer, nougat en omelet

U ziet onze twee chaletjes.

Na het ontbijt genieten we op ons terrasje nog wat van de mooie omgeving terwijl Leslie een boswandeling maakt.

Eerste bezoek deze dag is Ajloun Castle, slechts enkele km van de plaats waar we logeerden.

Onderweg zijn we wel in een serieuze verkeersopstropping geraakt. Een grote vrachtwagen die aan het uitladen was, een tegenligger, een taxi naast ons die niet wilde wijken, en dan nog een zijstraat waar ook auto's uit kwamen. Niemand kon nog voor- of achteruit ! Het kwam maar tot een oplossing door de "bemoeienissen " van een local en toen de politie door hun luidspreker sprak ging iedereen toch uit de weg. Wij werden de zijstraat in geleid en na een kleine omweg bereikten wij het "kalaat".

Er heerst hier trouwens een macho rijgedrag en wie toetert heeft voorrang.

Ajlun kasteel is het best bekend voor Qala'atar -Rabad, een kasteel gebouwd boven op Mt Anuf .
Het kasteel van Ajlun is het enige Islamitische kasteel in Jordanië

 

Het fort is gebouwd op de top van de heuvel boven Ajloun en biedt een adembenemend uitzicht op het omliggende platteland
Het kasteel Qalat al-Rabat zou door Saladin als basis zijn gebruikt tijdens zijn aanval tegen de Kruisvaarders : deze bereikte zijn hoogtepunt in 1187 met de verovering van Jeruzalem
Het kasteel Qalat al Rabat zou door Saladin als basis zijn gebruikt tijdens zijn zegevierende aanval tegen de Kruisvaarders
We klauteren binnenin de kalaat naar boven voor het beloofde mooie uitzicht.
Vanaf het kasteel heb je uitzicht over de groene en heuvelachtige omgeving.
En nu naar boven !
Een van de binnenruimtes


Daarna is het een 30-tal km rijden naar Jerash.

Behalve de stad Petra heeft Jordanië nog een absoluut cultureel historisch hoogtepunt en dat is de vroegere stad Jerash of Gerasa. Jerash is één van de mooiste en best bewaarde Romeinse steden in het Midden Oosten.

Jerash wordt ten onrechte wel ‘het Pompeï van het Midden-Oosten' genoemd. Jerash werd immers niet bedolven onder de lava van een vulkaan, maar onder zand ten gevolge van een aardbeving. De zuilen die je overal ziet in Jerash zijn niet vast gemetseld, maar op elkaar gestapeld.

Rond het jaar 70 veroverden de Romeinen Jerash en maakten het onderdeel van de Romeinse provincie Syrie

Bij de ingang van Jerash lopen we langs de Arc de Triumph van Jerash, een enorme ingang opgericht ter gelegenheid van het bezoek van keizer Hadrianus aan de stad Jerash in de winter van 129-130 en daarom ook wel de Poort van Hadrianus genoemd
De muur van het terras van de Tempel van Zeus.
Het hippodroom even buiten de oude stad, dat als eerste opvalt bij ons bezoek aan Jerash dateert uit de 2e eeuw en is het kleinste bekend Romeinse circus. Hier werden bijvoorbeeld races met strijdwagens gehouden die onder de Romeinen populair waren .
Verder lopend gaan we door de Zuidelijke Poort
Zuidpoort van Jerash toegang tot het ommuurde gedeelte
We komen dan op het Forum , een ovaal plein omringd door zuilen, Ionische kolommen, met Griekse inscripties
Hier begint de Cardo Maximus, de belangrijke brede met zuilen omgeven
Dichtbij het Forum ligt het Zuid Theater uit de 1e eeuw, met ruimte in 32 rijen voor ongeveer 3000 toeschouwers .

Die toeschouwers konden vanaf de tribunes kijken op het podium, dat heel mooi bewaard is gebleven. Zeer goede akoestiek, wat we natuurlijk even oefenen!

Even verderop ligt de imposante Tempel van Artemis met mooi gedecoreerde Korintische kolommen (De tempel is gewijd aan de godin van Jerash, namelijk Artemis, de dochter van Zeus. Binnen is een terras met het vroegere openlucht altaar.

Gedecoreerde zuilen in de Tempel van Artemis

De Tempel van Artemis is één van de mooiste gebouwen in Jerash. I

De Cardo Maximus is ongeveer 800 meter lang en loopt van het Forum naar de Noordelijke Poort. De Cardo Maximus (1e foto onder) was vroeger geheel omgeven door kolommen waarvan er nu nog zo'n 500 staan.

 

Het Noordelijk theater
De Noordpoort
Tetrapyloon en Noordpoort

De trap aflopend door de Propyleeën komen we bij het Nymphaeum. Dit bijzonder mooie en intacte gebouw uit het eind van de 2e eeuw was een fontein opgedragen aan de dochters van Zeus. In de nissen die nog te zien zijn hebben standbeelden gestaan die vazen vasthielden waaruit het water stroomde.

Cardo Maximus.
De straat had een trottoir aan beide kanten, en een cen een centraal deel voor dieren of voertuigen. De straat is meer dan 800 meter lang en geplaveid met platen van kalksteen. Langs de straat waren winkels, overdekte zuilengangen, grote ingangen van openbare gebouwen, de markt, het Nymphaeum en de grote tempel van Artemis,.In het Oostelijk deel waren er baden en privéwoningen.

Als het verder lopen door Gerasa, komen we bij de overblijfselen van een aantal Byzantijnse kerken. We maken onder andere een stop bij de overblijfselen van de Kerk van SS. Cosmas and Damian.

Van deze kerk, gebouwd rond 533, is nog een groot deel van de mozaïekvloer intact en te zien vanaf de bovenkant van de kerk (De kerk zelf is niet open voor publiek.). Cosmas and Damian waren tweelingbroers, beroemde doktoren die geen honorarium vroegen van hun patiënten en later martelaren werden. Op het mozaïek zijn complexe decoraties te zien met symbolische figuren, diamanten en vierkanten met geometrische ontwerpen, vogels, dieren en portretten van donors.

 

Na dat we iets gegeen en gedronken hebben verlaten we rond 15.30u Jerash op weg naar Madaba.

We willen Amman en het drukke verkeer errond vermijden.
We rijden door Wadi Kafrein, een streek waar, als gevolg van bevloeiing, veel groen te zien is.

Maar, aangezien we nog altijd dicht bij de Jordaanvallei en Israël zijn, ook weer regelmatig paspoortcontrole en een gesprekje.
Deze route in de Jordaanvallei is landschappelijk zeer mooi.


Op weg naar de Berg Nebo.
De berg Nebo wordt in de Bijbel genoemd als de plaats waar Mozes uitzicht had op het Beloofde Land dat hij nooit zou betreden.
Mozes stierf hier op 120-jarige leeftijd nadat hij zijn volk veertig jaar lang door de woestijn had geleid. De berg is voor zowel joden als christenen als moslims van grote betekenis.

Het uitzicht vanaf de top biedt een panorama op het Heilige Land

De MozesMemorial Kerk op de Berg Nebo
Een bronzen gedenkteken nabij het uitzichtspunt staat symbool voor het lijden en de dood van Jezus Christus aan het kruis, en de slang, die Mozes 'opgeheven' heeft in de woestijn
Ronde steen gebruikt als de deur van de Byzantijnse klooster op de berg Nebo
Stenen stele bij de ingang

Stenen stèle opgericht ter ere van het bezoek van paus in 2000.

In het jubeljaar 2000 bracht paus Johannes Paulus II een bezoek aan de berg Nebo en de Mozeskerk en in 2009 deed zijn opvolger Paus Benedictus 16 hetzelfde.

Daarna zonsondergang samen met Jordaanse familie. Een jongentje komt ons zomaar thee aanbieden

Daarna zonsondergang samen met Jordaanse familie. Jongetje komt ons zomaar thee aanbieden.

We komen net voor het donker toe in Hotel Mosaïc City in Madaba.

Die avond is de kok van het hotelrestaurant er niet.
We kunnen wel eten in het hotel maar de receptioniste raadt een ander restaurant aan. We wandelen naar restaurant Adonis.
Voor één keer kunnen we een fles wijn bestellen en het wordt ... Mount Nebo!

 

Op de foto links zien we de warme aperitiefhapjes.