WELKOM OP DE WITTEKATJES WEBSITE VAN DE FAMILIE MOERMAN
 
Dag 6. Woensdag 2 oktober. Petra.

Na het ontbijtbuffet vertrekken we om 8.30u naar de site. Ons hotel (Petra Moon) bevindt zich vlak bij de ingang.

Even een onaangename verrassing als blijkt dat de ingangsprijs 50 Jord. dinar per persoon is (omgerekend bijna 60 euro).
We moeten bijna al de dinars die we nog hebben gebruiken om de kaartjes te kopen en we moeten dus uitkijken naar een bank of een wisselkantoor om ons opnieuw te bevoorraden met Jordaans geld.

We vinden een wisselkantoortje en de koers is voordeliger dan op de luchthaven en voordeliger dan in het hotel

Petra was de hoofdstad van het oude Nabatese koninkrijk. Deze lang verloren gewaande stad is door mensenhanden uitgehakt in de rozerode rotsen.

Van 400 voor tot 400 na Christus was dit een grote belangrijke stad in het zuiden van Jordanie. De Nabateers controleerden van hieruit de handelskaravanen van en naar het verre oosten en door het heffen van tol en protectiegeld werden ze zo slapend rijk.
Tegen de Romeinen waren ze echter niet bestand en 106 na Christus werd het onderdeel van de romeinse provincie Arabia.
Onder keizer Trajanus werd een geplaveide weg aangelegd naar de Rode Zee en werd Petra nog machtiger.
In 300 na Christus ging het echter bergafwaards doordat karavanen via de Desert Way (meer oostelijk) naar de Rode Zee trokken. De stad werd vergeten en de woestijn kwam terug. Pas in 1812 is het voor de westerse wereld herontdekt.

 

Bij de toegangspoort staan er paarden op u te wachten die u naar de ingang van de Siq brengen. Maar wij verkiezen om te voet te gaan ! !
Weg naar de ingang van de Siq .Tijdens de wandeling passeren we de drie grote kubussen van steen, de "djinn-blokken" (rechts te zien)
Vlakbij de ingang zie je aan de rechterkant drie opvallende monumenten met een unieke vorm. Dit worden de Djinn-blokken genoemd. De bedoeïenen dachten lang dat er kwade geesten in huisden, maar waarschijnlijk zijn deze gebouwen gemaakt om personen te begraven
Je kunt ook kiezen voor paard en koets, maar deze brengt je niet verder dan tot de Schatkamer

Een beetje verder naar beneden passeren we het Obelisken Graf, zo genoemd omdat het wordt bekroond door 4 obelisken. Vermoedelijk werd dit in de rotsen uitgehouwen monument gebruikt voor begrafenisrituelen.

Het imposante Obeliskengraf. Dit dankt zijn naam aan de 4 piramidevormige pijlers in de gevel van 7 m hoog, die wellicht samen met het beeld in het midden de 5 overledenen voorstellen; in de tombe werden namelijk 5 graven gevonden.


Het pad gaat vervolgens over in de Siq. De Siq is een natuurlijke, nauwe kloof tussen de rotsen. De kloof is ongeveer 1,2 km lang en de rotsen aan beide kanten zijn tot meer dan 100 meter hoog. Het zonlicht komt hier nauwelijks en het is hier dan ook aangenaam wandelen in de koelte. Door de kloof liep vroeger een Nabateese weg en op een aantal gedeeltes zijn de overblijfselen hiervan nog te zien. De kloof is een werkelijk schitterend stuk natuur met prachtige (rode) kleuren

468
De ingang van de Siq
Wandelend in de Siq
De kloof is een werkelijk schitterend stuk natuur met prachtige (rode) kleuren
Eerste zicht vanuit de Siq op de Schatkamer van Petra.
Bekend door Indiana Jones and The Last Crusade.
De Schatkamer Al-Khazneh.
Uit de rots gehouwen. Dit is het best bewaard gebleven bouwwerk van Petra en is waarschijnlijk een tombe van een van de vroegere heersers .

Het pronkstuk van Petra en 1 van de 7 nieuwe wereldwonderen

Schatkamer detail.
De naam komt van het verhaal dat een Egyptische Farao zijn schat had verborgen in de urn (te vinden in het midden van de 2de verdieping).
De Schatkamer of "Al-Khazneh" is het beroemdste monument van Petra, geheel uitgehouwen in de rode-roze rotsen en een echt kunstwerk. Het werd waarschijnlijk gebouwd als graf voor koning Aretas III in de eerste eeuw voor Christus. De façade is ongeveer 40 meter hoog en 28 meter breed. Het bovenste gedeelte bestaat uit twee rotstorens met standbeelden en in het midden een ronde vorm, de Tholos, die de Urn ondersteunt. Deze Urn zou een schat bevatten en hieraan dankt de Schatkamer zijn naam.
Naast de koploze adelaars bovenaan zijn de figuren van dansende vrouwen en twee vage ruiters te onderscheiden. Boven in het midden is de stadsgodin Tyche afgebeeld. De gaafheid van het stenen snijwerk is te danken aan de rots, die het kunstwerk beschermt tegen wind en regen 
Het onderste gedeelte van de voorgevel is een poort naar een grote hal die werd uitgehouwen in de rotsen.
Voorbij de Schatkamer volgen we de zogenaamde "façadenstraat". We zien Nabateese huizen en graven .
We komen voorbij het amphitheater. Het onderste deel stamt uit de tijd van de Nabatheërs en het bovenste gedeelte hebben de Romeinen aangelegd
De zetels van het theater zijn geheel uit de rotsen gehouwen

Hier loopt een zes meter brede geplaveide straat. Hieraan is duidelijk de invloed van de Romeinen te zien, die in de 2e eeuw de baas waren over de Nabateeërs. Langs de hoofdstraat lag de markt met diverse winkels. De invloed van de Romeinen blijkt ook uit de Grote Tempel uit het begin van de 1e eeuw met de restanten van Nabateese zuilen en het paleis Qasr al-Bint, een enorme tempel waarvan de muren nog overeind staan.

In deze omgeving is er een cafetaria. Tijd om iets te nuttigen en een beetje te rusten in de schaduw.
De Grote Tempel is een van de grootste gebouwen van Petra.
Deze poort sluit de Cardo Maximus (colonnadestraat) af en geeft toegang tot het heilig gebied.
Vanaf de Colonnade straat hebben we uitzicht op het Urnengraf.Dit graf is indrukwekkend omdat het een voorplein / terras met een aantal kolommen aan elke kant heeft. Het hele graf werd diep uitgehouwen in de berg en het graf heeft zelfs een veranda met 4 kolommen die lijken het dak te ondersteunen.
Langs de Zuilenweg. Dit was de hoofdweg van Petra. De gebouwen die aan deze weg staan dateren uit de Romeinse tijd. Hier stonden waarschijnlijk de belangrijkste openbare gebouwen als paleizen, badhuizen en tempels.

Detail van Qasr al-Bint (Paleis van de Dochter van de farao)

Dit is het ‘paleis van de dochter van de farao’. Volgens wetenschappers was het ooit de belangrijkste tempel van de stad. Tegenwoordig staan alleen de muren nog overeind. Het ligt vlak bij de hoge offerplaats. Het altaar is duidelijk herkenbaar, net als de goten in de rotsen die het offerbloed moesten afvoeren.


Nu op weg naar Wadi Ed-Deir. Deze tocht gaat door een schitterende kloof over een pad met meer dan 800 in de rotsen uitgehouwen trappen en met grillige bochten. Het pad is soms vrij nauw en gaat soms langs de afgrond. Door de hitte (zeker 35°C) wordt het een stevige klim met flink zweten en flink water drinken

Deze tocht gaat door een schitterende kloof over een pad met meer dan 800 in de rotsen uitgehouwen trappen en met grillige bochten
Het pad is soms vrij nauw en gaat soms langs de afgrond
Metalen en zwavel veroorzaken deze kleuren
Langs de afgrond
Aan het einde van de tocht komen we bij Ed Deir ofwel Het Klooster dat ook weer helemaal is uitgehouwen in de rotsen.
Het is het grootste Nabateese monument van Petra en zeker net zo mooi als de Schatkamer.
De enorme voorgevel is maar liefst 48 meter hoog en 47 meter breed
Het Klooster werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus als begraafplaats van een koning.
In de Byzantijnse periode werd het veranderd in een kerk.
De twee verdiepingen van het Klooster zijn veel soberder dan deze van de Schatkamer . De negen meter hoge urn staat vrij en torent boven het bouwwerk uit.


Nu is het tijd om terug te gaan via de Koninklijke Graven aan de voet van de Al-Khubtha berg . Deze koninklijke graven dateren uit de 1e en 2e eeuw.

De koningstombes bestaan uit vier enorme gevels op een rijtje in de wand van de berg. Vanwege hun afmetingen en hun positie met uitzicht op het centrum van Petra denkt men dat het koningsgraven waren. De drie gaten tussen de pilaren boven in de gevel van de Urn-tombe waren in ieder geval vrij onbereikbare grafnissen. De steen die de middelste afsluit toont het nu onherkenbaar gehavende portret van een man in toga: de koning?

Eerst het Zijden Graf met prachtige kleuren in de rotsen

Foto links .Het paleisgraf is uniek vanwege zijn breedte. Het kreeg zijn naam door de gelijkenis met Romeinse paleizen. De façade heeft drie verdiepingen in tegenstelling met alle andere monumenten in Petra. De massieve, duidelijke stijl van de benedenverdieping past niet bij de 2 bovenste verdiepingen.
Veel van de bovenste verdieping moest met stenen gebouwd worden, omdat de rotswand waarin het graf gebouwd werd, te laag was. De twee bovenste verdiepingen zijn gescheiden van de onderste door een dikke balk die belangrijk is voor het ontwerp, want deze dient als een neutrale zone tussen de twee verschillende stijlen. De vier portalen op de benedenverdieping hebben veel van de weerselementen te lijden gehad. Maar de meest rechtse die door de rots het beste beschermd is, toont nog mooie details. Binnen zijn er vier grote onversierde kamers, waarvan de twee middelste verbinding met elkaar hebben en op de gebruikelijke Nabateese wijze gepleisterd en beschilderd zijn. De grootste van deze kamers heeft een afmeting van 11 m bij 7,6 m.
Het Korinthisch Graf
Het graf lijkt qua ontwerp op de schatkamer (El Khazneh). De deuropeningen zijn elk in een andere stijl. Het graf bestaat uit 2 delen. Het bovenste deel is een imitatie van de Khazneh (Schatkamer), terwijl het laagste deel de inspiratie vormde voor het Bab el Siq Triclinium, met de gebruikelijke Nabateese klassieke veelvoud aan lijnen. Het is mogelijk dat de architect het hellenisme van de Khazneh probeerde te combineren met de plaatselijke architectuurtraditie.

Het Urn Graf ligt het hoogst en is bereikbaar met grote brede trappen. De voorgevel is met name indrukwekkend door de hoogte, maar ook de diepte van de Urn Tombe is indrukwekkend. De enorme binnenkamer is vrij kaal, maar valt op door de mooi gekleurde rotsen. De Urn tombe deed achtereenvolgens dienst als koninklijke graftombe, rechtsgebouw en kerk. In de tijd dat het de plaats van de Rechtspraak (Mahkama) was werden de catacomben gebruikt als gevangenis.

 

In 447 n. Chr. werd het Urnengraf veranderd in een kerk waarbij twee van de vier nissen tot een apsis, een halfronde, of veelhoekige, ruimte aan een kerk, werden verbonden. Het Urnengraf heeft een bijzonder plafond. Een Griekse inscriptie herinnert aan de inwijding.


Vanaf de Koninklijke Graven lopen we langzaam weer terug richting de Siq, waarbij we nog een keer de majestueuze Schatkamer passeren, die nu in de schaduw veel meer roze lijkt dan aan het begin van de dag in de schittering van het felle zonlicht.
Het was een lastige dag. Oorspronkelijk waren wij van plan om die avond mee te doen aan "Petra by night". In groep door de Siq die verlicht is met kaarsen en muziek bij de Schatkamer. Maar er zijn te weinig toeristen en dit evenement gaat voorlopig niet meer door.
Dus brengen wij een rustige avond door in Hotel Petra Moon bij het buffet. jammer dat wij er geen fles wijn kunnen bij bestellen....