WELKOM OP DE WITTEKATJES WEBSITE VAN DE FAMILIE MOERMAN
 

Verslag Namibië-Botswana van 17 juni 2011 t/m 4 juli 2011-07-25

Hiernaast een plannetje van de autoreis, van dag tot dag.

Vertrek in Windhoek (hoofdstad van Namibië) op 19 juni

Dan een weekje in Botswana (van 22 t/m 24 juni in Kasane, vlakbij het drielandenpunt Botswana, Zimbabwe en Zambia)

Dan 25 en 26 juni de Caprivistrook ( behoort bij Namibië maar lijkt in alles meer op Botswana)

Vanaf 27 juni zijn we in Namibië , we verblijven o.a. 3 nachten in Etosha NP)

Dag 1: Vrijdag 17 juni

 Op het moment dat buurman Robert aankomt in Tulpenweg 11 om de "oudjes" op te halen om hen naar het station van Veurne te voeren, begint Leslie thuis in Jette haar valies te maken!!! Ze had de avond ervoor nog een presentatie te geven en een etentje daarna.

Iets na één uur in de namiddag vertrekken we samen te voet met al onze bagage. We hebben geluk dat er net een bus toe komt, zodat we rond 10 vóór twee in Brussel-Zuid aankomen.

We zetten ons bij pa en ma aan een tafeltje en drinken er koffie.

Op de trein eten we van de (veertien) belegde broodjes die we mee hebben en we drinken daar cola bij die we in het station kochten.

We vullen de enquète in over de internationale trein en daarna stelt pa vast dat hij balpenstrepen op zijn broek heeft. Een goed begin!!!

In Frankfurt verloopt alles vlot. We hebben ruim tijd om ons bezig te houden in de parfumerie.

De vlucht zit allesbehalve vol. Een (vlaamstalig) koppel palmt naast ons 8 zetels in!! Het leven is aan de durvers!!!! Als dinner kunnen we kiezen tussen "beef or . . .beef".

Rond 3 uur in de nacht gaan alle lichten aan. Ontbijt!! (een broodje)

Daarna formulieren invullen en na een vlucht van 10 uren komen we om 6u plaatselijke tijd (het is dan 5u in België) aan in Windhoek.

Dag2: Zaterdag 18 juni. Van Windhoek naar Gobabis. Totaal 245 km
Naar Zelda Guest Farm - 25 km westelijk van de grens met Botswana

Na alle controle ontmoeten we "Estelle", de vertegenwoordigster van Sense of Africa , in de coffeeshop van de luchthaven.

We wisselen geld op de luchthaven (Namibische dollar, de Botswaanse pula is hier echter momenteel niet te krijgen) en we gaan de (vooraf bestelde) satelliettelefoon halen.

We halen onze huurwagen op, het is een splinternieuwe Volkswagen Amarok.

We laten ons goed informeren , o.a. hoe je in geval van lekke band de wielen moet verwisselen. En we kijken de banden na (onnodig, want die auto heeft slechts een 200-tal km gereden) .

Voor chauffeur Leslie is het wennen: hier rijden ze links, wat betekent dat je stuur rechts zit, en dat je met linkerhand schakelt (dus niet de deurkruk pakken!)

Onderweg loopt al het nodige wild langs en over de weg : een jakhals, warthogs, parelhoenen, hornbills (dat zijn vogels) en baboons (bavianen).

We zitten op de "Trans Kalahari Highway". De Trans Kalahari highway begint bij Swakopmund als nauwelijks meer dan een geasfalteerd karrenspoor. maar hier voorbij Windhoek is het een brede weg , genummerd B6. Je kunt deze weg volgen naar Gaborone ( hoofdstad van Botswana) en zó naar Pretoria en Johannesburg in Zuid-Afrika (totaal ong. 1800 km ).

We weten dat we alleszins water nodig hebben en ook wat brood en beleg voor 's middags. Dus stoppen we aan een winkeltje in Witvlei.

Heel weinig keuze maar we vinden er wat we nodig hebben : brood, water, cola, koekjes en .worst. En we worden in het "Afrikaans" toegesproken !

Ons hotel is in Gobabis, maar.het is wel 90 km rijden voorbij het plaatsje Gobabis naar Zelda Guest farm. We zijn er nochtans al iets vóór één uur in de namiddag .

We worden er door de praatgrage manager van dienst uitgenodigd èn voor de "bushwalk" èn voor de "cheetah feeding".

We rijden zelf door de zanderige weg naar het "dorpje" waar de 2 San families leven. Ze worden onderhouden door de guest farm en in ruil daarvoor delen ze hun kennis met de gasten.

De twee San van dienst zijn oudere mannen (een vijftiger en een zestiger) .

Ze tonen ons hoe ze een vuur maken. Ook tonen ze hoe ze hun medicijnen halen uit planten (pijnstillende extracten) en het water halen uit de wortels van planten .

Ze tonen een o.a. plant met pijpjes (vervangt sigaret) en ze demonstreren hoe ze van plantendelen heel sterk touw maakten.

Ze geven ook een demonstratie boogschieten.

Achteraf kopen wij er sieraden als steun voor deze mensen.

 

Om 17u nemen we deel aan het voederen van de dieren op de farm, o.a. een stekelvarken .We krijgen pennen (stekels) mee als souvenir).

Ook cheetahs en een luipaard die hier tijdelijk zijn, maar daarna terug mogen keren in de natuur.

Vóór het avondeten gaan we iets drinken in de bar. Ons mannetje-doet-al, de manager, is hier nu ook de barman.

Hij weidt uit over "kaaskoppen", apartheid en politiek in het algemeen. Hij eindigt met te zeggen dat hij als personeelslid van de farm niet mag praten over politiek, religie en apartheid!! En de top 5 van de slechteriken.(in volgorde) : Amerikanen , Hollanders, Australiërs, Zuidafrikanen en Engelsen.

In het restaurant zien we de Duitsers terug die we al zagen tijdens het voederen van de dieren. Ze komen van Botswana en hebben de weg genomen dwars door het Chobe NP Doordat het de laatste maanden meer dan normaal geregend heeft hebben ze er de nodige avonturen beleefd. Ze hadden meermaals hulp nodig in Chobe en Moremi om hen uit het water te trekken.

Dag 3: Zondag 19 juni. Van Gobabis naar Maun (518 km)

Opstaan op 6u en om 7u naar het ontbijt.

We mogen kiezen hoe we onze eieren willen klaargemaakt zien, we kiezen voor "sunny side up" (spiegelei) met "wors" (die worst is goed voor één keer, maar zullen we in het vervolg niet meer vragen)

Om 8.30u vertrekken we (de ochtendmachine werkt nog niet geolied) en na 20 km zijn we al aan de grens met Botswana. De grenspost noemt "Buitepos"

Zowel aan de Namibië- als aan de Botswana-kant moeten er formulieren ingevuld worden.

Dus telkens : auto parkeren, formulieren invullen in een kantoortje en daarna wachten tot je met het formulier en je paspoort naar het loket kunt gaan.

Het duurt alles samen ongeveer een uur, maar net wanneer we (voorbij de Botswana-kant) willen wegrijden moeten we nog eens stoppen. Deze keer niet voor ons, maar voor de auto!!
De "permit"om te mogen rijden in Namibië wordt ons afgenomen (binnen een week zullen we dus opnieuw een toelating voor Namibië moeten kopen !) en we moeten betalen voor een "permit" in Botswana.
Het probleem is echter dat we geen pula's hebben (munt van Botswana), dus betalen we die permit met Namibische dollar en stellen vast dat er een ZEER ongunstige koers toepepast werd!

Dus besluiten we dat we zo vlug mogelijk aan pula moeten geraken. Er zijn hier echter honderden km in de omtrek geen banken, en trouwens, het is zondag vandaag!!!
In het eerste benzinestation dat we zien wisselen we 2000 Namibische dollar om in pula, maar weer tegen een zeer slechte koers. We nemen ons voor om volgende week zo vlug mogelijk naar een "echte" bank te gaan.

In Botswana is er geen afrastering langs de wegen dus de koeien, paarden, struisvogels e.d.steken regelmatig de weg over. Oppassen dus!!

In Ghanzi zijn we ongeveer halverwege onze rit. We gaan onze voorraad aanvullen en broodjes en drinken kopen bij. de Spar!!

Af en toe zie je kleine dorpjes met rieten hutjes
De "bush" wordt gevormd door talrijke acaciabomen .
Overlopende geiten en koeien

Ongeveer 60 km vóór Maun komen we aan een brede rivier die een serieuze watervlakte vormt.

Eén van de uitlopers van de enorme Okavangodelta .

Er zijn veel vissers en we zien ferme draaikolken in het water.

Rond 17.30u komen we aan in Maun Lodge. Net op tijd om de zonsondergang op de Thamalakane River te fotograferen.

Maun is de derde stad van Botswana (na Gabarone en Francistown)

Familiefoto bij zonsondergang boven de Okavango bij de Maun Lodge.

Aan de receptie zegt men ons dat het diner opgediend wordt in de "boma". We vragen ons af wat De Kampioenen hier komen doen , maar boma betekent " traditionele hut die fungeert als entertainment ruimte in de buitenlucht en voorzien is van een rieten dak". De rieten hut is gebouwd rond een open plaats, met zetels in het zand, waar een heerlijk houtvuur brandt .